Top 8 sfaturi utile

1. POT SĂ AM GRIJĂ DE UN BRITISH TIMP DE 15-20 DE ANI?
Costurile inițiale sunt o parte infimă din costurile totale legate de pisica dumneavoastră. Pentru a avea grijă de o pisică perfect sănătoasă căreia să îi oferiți hrană de calitate, deparazitări și vaccinuri sigure, analize medicale periodice și tot ce ține de buna ei dezvoltare și îngrijire, trebuie să vă gândiți la un buget de aproximativ 800-1000 de euro pe an, la prețurile de astăzi. Dacă înmulțim cu 15-20 de ani, putem ajunge undeva la 20.000 de euro și putem spune că un British costă cât o mașină de lux sau o garsonieră mai mică. Dacă împărțim pe zile, evident că este mai puţin de un pachet de țigări pe zi, dar asta este o altă poveste...

2. DE UNDE SĂ ÎNCEP?
Eu vă recomand să începeți de pe pagina celei mai importante asociații feline din România și anume www.sofisticat.ro. Aveți acolo un tab cu rase/crescători, unde veți găsi aproximativ 25 de felise de British, plus multe alte diferite rase. Toți acești crescători sunt afiliați Federației Internaționale Feline FIFE.

3. CUM SĂ ÎI CONTACTEZ?
Ca un om educat, cu bun simț, prezentându-vă familia, casa, explicând de ce vă doriți un pui de British, ce condiții îi puteți oferi, de ce ați ales acea felisă. Un mesaj de genul: bună ziua, aveți pui disponibili? sau cât costă un pui la dvs? nu vă avantajează deloc. Marii crescători oricum nu vă vor răspunde.
În ceea ce ne privește, atunci când am căutat primul pui am scris un mesaj de o jumătate de pagină în care am descris: câți membri are familia noastră, ce vârste, unde locuim, care este experiența noastră cu pisicile, ce ne dorim, ce putem să oferim pisicii, dacă mai există sau nu alte animale în casă etc. Oricum veți da acest mesaj cu copy/paste, așa că este un efort minim să îl concepeți.
Nu uitați că toți crescătorii serioși au pisicile rezervate în avans cu cel puţin 6 luni. Majoritatea nu postează nimic cu pui disponibili, deci nu pot fi tratați ca un pet shop. Având cel puţin de 10 ori mai multe cereri decât pui, fiți siguri că vor alege familiile cele mai educate, cele mai iubitoare, oameni pe care vor să îi primească în viața lor. Ar trebui să fiți suspicioși față de cei care vă oferă puii prea ușor.
Sfatul meu este să nu contactați o felisă înainte de a vă face o părere despre ea.

4. CE FAC DACĂ NU AM SUFICIENȚI BANI?
Dacă sunt bani pentru a avea grijă de pisică, sunt bani și pentru achiziția sa. Logica este foarte simplă: nici cei mai scumpi pui nu costă mai mult decât costurile legate de întreținerea lor pe 6 -12 luni. Dacă oricum voi sta pe o listă de așteptare minim 6 luni, mă gândesc că am deja pisica și în loc să cheltuiesc banii cu ea, îi pun deoparte. Dacă nu pot să fac lucrul acesta, înseamnă că situația mea financiară nu îmi permite acest efort suplimentar și că ar fi fost o idee proastă șă îmi iau pisica fără să pot avea grijă de ea așa cum merită.

5. ESTE ADEVĂRAT CĂ UNUI BRITISH NU ÎI CADE PĂRUL?
Fals. Din motive lesne de înțeles, orice pisică are nevoie de mai puțină blană pe perioada verii, ceea ce face ca aceasta să năpârlească masiv primăvara. Britishul are o perioadă relativ scurtă de năpârlire, dar care ține aproximativ două luni, fie februarie-martie, fie martie-aprilie. Avantajele acestei rase sunt două: în restul anului lasă extrem de puţin păr, iar atunci când îl lasă, faptul că firul este scurt și gros îl face să nu zboare prin aer la fel ca părul de pisică europeană.
Dacă vreți pisică să nu lase păr, va trebui să căutați una care nu are păr. Atenție că acestea lasă pete de transpirație vara și trebuiesc îmbrăcate atunci când este frig 🙂

6. CE ÎNSEAMNĂ UN BRITISH ADEVĂRAT, DE RASĂ PURĂ?
Nu există British fără pedigree!
Cursul normal al lucrurilor ar trebui să fie următorul: părintii (care provin din linii bune, cu pedigree valoros) sunt duși la concursuri unde arbitrii vor certifica conformitatea lor cu rasa și vor acorda calificative și certificări. Se efectuează toate analizele medicale înainte ca o pisică să fie folosită la montă. Puii sunt declarați către federația felină din care felisa face parte. Aceasta emite pedigree pentru fiecare pui.
Întrebarea care ne este pusă cel mai des este: cu ce hrăniți pisicile dumneavoastră de sunt așa mari și frumoase, cu o blană atât de minunată? Răspunsul meu preferat este: cu gene! Dacă nu are gene bune, nu e provenit din părinți cu pedigree bun, crescut cu dragoste timp de minim 3 luni alături de mama și frații săi, nu vă mirați că are blana rară, urechile mari, botul ascuțit, ochii de o culoare ștearsă, că zgârie, nu face la litieră, pentru că acela nu este decât o pisică tip British.

7. CÂT DE IUBITOR ESTE?
Cât orice britanic ? Putem spune că are un comportament aristocratic. Dacă vă doriți o pisică pe care să o luați în brațe toată ziua, atunci va trebui să vă căutați o altă rasă.
Britishul este iubitor atunci când vrea el, are nevoie de spațiu. Va veni la tine când stai jos, te va iubi când dormi, va sta la mângâiat ore întregi, dar doar pe podea, rareori pe canapea. Te va urma prin toată casa, se va freca de picioarele tale, va face totul cu excepția luatului în brațe. Se poate atașa de unul, dar de obicei se atașează de mai mulți membri ai familiei.

8. ESTE INDICAT SĂ NE LUĂM O PISICĂ DACĂ AVEM UN COPIL MIC?
În general da! Trebuie să ne cunoaștem bine copilul, să vedem cum reacționează în preajma altor animale, cat de ascultător este atunci când primește o indicație legată de interacțiunea sa cu un animal. Cu cât este copilul mai mic, cu atât este mai puțin probabil să înțeleagă ce i se cere, lucru care se aplică și în cazul interacțiunii sale cu animalele.
Pot fi crescători care să aibă rețineri în a oferi animale familiilor cu copii mai mici de 3-4 ani, dar aceasta nu este o regulă. Teama lor este legată de faptul că cel mai mare dușman al pisicii este stresul, acesta ducând la imunodepresie, o scădere considerabilă a răspunsului imunitar al pisicii, lucru ce evident duce la îmbolnăvirea și în multe cazuri moartea animalului.
Reținerea crescătorilor nu este legată de copilul în sine ci de expunerea pisicii la un stres repetat, aceștia căutând să ofere cei mai sociabili pui familiilor cu copii mici și/sau cu alte animale.
De asemenea o felisă serioasă vă va invita să vizitați puii împreună cu copiii dvs pentru a vedea care dintre ei nu se sperie de copiii mici, de vocea lor, de modul în care sunt manipulați de către un copil.